
Temat zdrowego odżywiania od wielu lat jest tematem, który społeczeństwo ma na sercu, rozumiejąc jak ważne jest to dla zdrowia i oczekiwanego wyglądu. Uważność w stosunku do spożywanych produków powinna nie tylko ograniczać się do świadomości wpływu nieodpowiedniego pożywienia na nasz wygląd i ogólne zdrowie, ale wskazane jest, abyśmy byli świadomi jego wpływu na największego naszego sprzymierzeńca, czyli mózg. Dr Uma Naidoo z Uniwersytetu w Harvadzie przyjrzała się pięciu typom posiłków, które mają negatywny wpływ na nasz mózg.
Z drugiej strony mamy, jak wspomniałam, kilka grup pożywienia, które wpływa niekorzystnie na mózg i może drastycznie zwiększyć ryzyko występowalności różnych dolegliwości, mogących się okazać bardzo poważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Tymi grupami, które zostały zbadane przez dr Naidoo są: oleje z nasion, cukry rafinowane, również występujące w różnych produktach, produkty przetworzone, produkty dosładzane słodzikami i dania smażone.
Oleje otrzymywane z nasion
Od lat mówi się o wspaniałych właściwościach oliwy z oliwek, wykorzystywanej do gotowania lub używanej jako dodatek do dań w swojej formie surowej. Ostatnimi czasy do oliwy z oliwek dołączył również olej z awokado oraz olej kokosowy, których popularność sukcesywnie wzrasta.
Po drugiej stronie narożnika mamy oleje otrzymywane z nasion lub produkty zawierające je. Mowa tu o nasionach soi, słonecznika, kukurydzy, rzepaku czy krokosza barwierskiego. Oleje w ten sposób wytwarzane zawierają duże ilości kwasów Omega-6, co oznacza że przypadku nadmiaru skutkuje rozwijaniem się stanów zapalnych w mózgu, poprzez substancje, które dzięki Omega-6 zaczynają się wytwarzać.
Cukry przetworzone
Mimo iż, jak powszechnie wiadomo, glukoza dodaje energii i wspomaga działanie mózgu, to spożywanie “na ślepo” dużych jej ilości może skutkować czymś zgoła innym. Nadmierne gromadzenie glukozy mózgu może doprowadzić do upośledzenia pamięci a także, zmniejszyć elastyczność hipokampu, który to obszar odpowiada właśnie za pamięć.
Nie mam na myśli jedynie glukozy przyjmowanej bezpośrednio i osobno. Cukier obecny jest, jak powszechnie wiadomo, w wielu potrawach i produktach przetworzonych, np. kechupie, sosach, dressingach oraz zupach w puszkach. Niezbędna jest świadoma konsumpcja i dokładne czytanie etykiet ze składem przed dokonaniem zakupu. Najlepszym rozwiązaniem jest własnoręczne przygotowanie tych potraw, gdyż tlko to pozwala zachować pełną kontrolę nad użytymi składnikami.
Produkty przetworzone
Postęp cywilizacyjny przyniósł ze sobą również żywność przetworzoną, która jest ogólnie i łatwo dostępna, szybka w konsumpcji i nierzadko wzbogacona w taki sposób, że może wydawać się smaczna i apetyczna. To, zapewne, sprawia, że znajduje wielu amatorów. Niestety, spożywając wysokoprzetworzoną żywność zwiększamy ryzyko chorób degeneracyjnych, nawet w młodym wieku. Częste spożywanie przetworzonej żywności kompromituje telomery odpowiadające za właściwe starzenie się komórek.
Spożywanie tego typu produktów, do których możemy zaliczyć również wysokosłodzone napoje gazowane czy też wypieki, może przyczyniać się do wystąpienia lekkiej depresji i pogorszenia ogólnego nastroju, w przeciwieństwie do osób, których dieta wyklucza produkty przetworzone lub zawiera je w minimalnych ilościach.
Produkty wzbogacane sztucznymi substancjami słodzącymi
Słodziki powinny całkowicie zostać wyeliminowane z naszej diety. Nie dostarczają one żadnych składników odżywczych do organizmu ludzkiego a co więcej powodują produkcję “złych” bakterii w naszych jelitach, czyli drugim mózgu, tym samym powodując spadki nastroju.
Jeśli ktoś miałby wątpliwość o jakich substancjach mowa, to mam na myśli : sacharynę, stewię czy sukralozę. Zalicza się do nich również aspartam, ale o nim dwa słowa osobno, gdyż działania, jakie może wywołać są szczególnie niekorzystne. Wg badań naukowych istnieje powiązanie spożycia aspartamu z zaburzeniami lękowymi występującymi u badanych osobników, jak również intensyfikowanie procesów utleniania i, wynikającą z nich, produkcję wolnych rodników.
Dania smażone
Rozumiem element rozczarowania przywołując ten typ dań w tym niechlubnym spisie. Jednak od dawna wiadomo, jak zły wpływ na dietę mają potrawy smażone, posiadające równocześnie powszechnie znane walory smakowe. Niestety, dania panierowane i smażone na głębokim oleju są toksyczne dla mózgu. Nadmiar tych pokarmów w diecie upośledza pamięć i funkcje poznawcze. Jako zdrowsze alternatywy polecane są dania pieczone, smażone bez tłuszczu lub gotowane na parze.
Świadome odżywianie się i czytanie etykiet produktów to cenni sprzymierzeńcy zdrowego stylu życia i długotrwałego utrzymania zdrowia. Kilka prostych zasad może znacząco poprawić jakość naszej egzystencji, dlatego warto zainwestować czas w wypracowanie nawyków, które pomagają naszemu mózgowi i nie szkodzą mu niepotrzebnie.
Artykuł powstał na podstawie artykułu redaktor Marleny Kostyńskiej, który można przeczytać klikając w poniższy link: https://zywienie.medonet.pl/zdrowe-odzywianie/zdrowa-dieta/piec-produktow-toksycznych-dla-mozgu-rozwalaja-jego-prace/67kc1r3